Table of content
Hvor udviklede er dine syv energityper og handlesider? Er du fortrinsvist dynamisk, sensitiv, mental, kreativ, analytisk, dedikeret eller praktisk? Måske er du lidt af hvert, for energipsykologien er evolutionær og skelner mellem dine typer fra kroppen til sjælen.
Af Søren Hauge
Artiklen beskriver energipsykologiens grundlæggende aspekter, men måske du først skal læse den korte introduktionsartikel om energipsykologi. Her kan du købe bogen Energipsykologi og her kan du modtage mine syv gratis meditationer på dine syv talenter.
I en global og tværspirituel verden er der brug for et multidimensionalt perspektiv på vores menneskelige eksistens, – et syn på os selv, som beskriver den indre dybde (krop-sind-sjæl-ånd) og den ydre forbundethed i større og større sociale cirkler. Der er med andre ord behov for en forståelse, som giver os et landkort over vores eksistens og som når omkring alle de essentielle aspekter og facetter i den menneskelige natur. Energipsykologi er et integralt og esoterisk perspektiv, som rummer disse aspekter, og som giver et enestående udsyn og indblik i vores psykologi, både hvad angår det spirituelle og personlige niveau. Læren om energityperne har sin styrke i både at være et indsigtsskabende og praktisk værktøj til forvandling af vores eget liv og de relationer vi indgår i.
Bevidsthedens spektrum og de psykologiske grundfunktioner
Typologi hører til differentialpsykologien som beskæftiger sig med de individuelle forskelle i mennesket og de mest velkendte af slagsen er formentlig Jungs fire typer, Enneagrammet og de tolv astrologiske typer. Energipsykologien som denne artikel beskriver, har dog en særdeles væsentlig tilføjelse som gør den unik i forhold til så mange andre typologier. Den rummer en langt større dybde fordi den søger at identificere fem forskellige niveauer af typer i mennesket. Sjælen personligheden, tankesindet, følelserne og kroppen for hver deres type, hvilket gør beskrivelsen af mennesket langt mere nuanceret end i de gængse typologier. Selvom de gængse typologier fx Enneagrammet skelner mellem niveauer, så er det den samme type indenfor Enneagrammet, der blot har forskellige udtryk på hvert niveau. Energipsykologien anviser forskellige typer på de fleste niveauer. Førend vi kommer til den konkrete beskrivelse af energityperne er det dog på sin plads først at klargøre, hvori energityperne udspringer. Set fra et psykologisk perspektiv opstår energityperne i forbindelse med de velkendte psykologiske funktioner, som den integrale og energetiske psykologi tager udgangspunkt i.
Hvis vi foretager en iagttagelse af vores egen umiddelbare måde at fungere på, er det muligt at identificere tre enkle, meget forskellige egenskaber eller funktioner: Vilje , følelse og tanke. De kan ses som afspejlinger af dybere, spirituelle facetter i vores væsen; Spirituel vilje (liv), spirituel kærlighed (kvalitet) og spirituel intelligens (kreativitet). Se diagrammet nedenfor.
Viljen i os er forbundet med formål og retning. Uden vilje sker der ingen forandring. Det er viljen, som er livgiveren til udvikling og vækst i alle henseender. Den er fremdriften og dynamoen i vores eksistens. Følelsen giver os kontakt med os selv og andre. Uden følelse har vi ingen antenner og kan ikke registrere, hvad der sker i og omkring os. Følelser er vores sansning af tilstande og stemninger, og muligheden for at vide, hvad vi ønsker og ikke ønsker. Tanker er vores evne til at forme helheder i sindet ud fra de mangfoldige impulser og sansninger vi modtager, at skabe og strukturere og vokse i forståelse. Tankerne er vores kreative værktøj og mulighed for at tilvejebringe forandring og skabe i verden. Når vi kombinerer de tre grundlæggende aspekter, opstår der yderligere egenskaber, som vi alle kender og med lethed kan identificere i os selv og hos andre.
Tager vi følelse og tanke og lader dem virke i fællesskab, er der mulighed for at fantasien kan blomstre. Fantasi eller forestillingsevnen forener følelse og tanke eller indlevelse og billeddannelse. Resultatet er den fabulerende, legende evne, som kan forbinde forestillinger gennem sympati og antipati, fascination og interesse. Den umiddelbare ingrediens, som følelserne er, giver tankeformerne en sanselighed og oplevelsesbaseret karakter, som er fantasiens styrke og mulighed.
Når vilje og tanke går sammen og frembringer en målrettet, lovmæssig form for tænkning, får vi en meget velkendt egenskab, nemlig logik. Til forskel fra regulær tænkning følger logik altid lovmæssigheder og har en målsøgende mekanisme, en metodik, som er klart fokuseret, afgrænset og målrettet. Logik er styret tænkning, retningsbestemt, systematisk tænkning, som går gradvist frem mod et sat mål, ifølge besluttede regler.
Forbinder vi i stedet viljen med følelsen bliver resultatet en udfarende, følelsesbetonet bevægelse, som vi kalder passion. Når vi ønsker noget er vi altid følelsesmæssigt engagerede, og samtidig har følelsen en klar bevægelse mod et bestemt punkt eller objekt. Passion er målrettet følelse. Det er et begær, en længsel, som er defineret og styret, ikke vilkårlig og uklar. Det er muligt at vi ikke altid er bevidste om objektet, men afklaring vil vise at passion er viljesbestemt følelsesenergi. Når vi taler passion inkluderes alle målrettede impulser herunder instinkter, drifter, behov, ønsker, længsler, aspirationer etc.
Tilbage er nu muligheden for at kombinere alle de tre primære egenskaber i en samlet aktion. Gør vi det, fuldbyrder vi processen i handling. Enhver handling har et element af vilje (beslutning ), følelse (tiltrækning eller frastødning) og tanke (udvalgt forestilling og overvejelse), også selvom en af de tre egenskaber kan dominere. Handling er fuldbyrdelse i ydre aktivitet eller manifestation og dermed bliver kroppens sanser og handleorganer i særlig grad også inddraget i denne funktion. Vi får på denne måde de syv grundlæggende funktioner:
1. Vilje
2. Følelse
3. Tanke
4. Fantasi (følelse + tanke)
5. Logik (vilje + tanke)
6. Begær (vilje + følelse)
7. Handling (vilje + følelse + tanke)
Alle syv grundegenskaber er såvel helt basale psykologiske funktioner som alle mennesker besidder, men er også udtryk for bevidsthedsfunktioner eller felter i den større kosmologiske helhed vi indgår i. De rummer således højere muligheder og mere elementære funktioner. De kan fremvise højere, modne udtryk, ligesom de kan fremstå som mere umodne, subjektivt farvede egenskaber. De udgør et spektrum af bevidsthedsfunktioner, og dette spektrum rummer forskellige lag, som kan fungere på såvel personlighedens som sjælens niveau, og som derfor fremviser oktaver af muligheder.
Tilsammen udgør disse egenskaber det multidimensionale område af bevidsthedens funktioner, som når de udtrykker sig i ydre handling har valgt at kalde vores energityper.
Vi giver dem nu navne, som på en enkel måde viser hvad de fokuserer på:
1. Dynamisk energitype (viljesdomineret)
2. Sensitiv energitype (følelsesdomineret)
3. Mental energitype (tankedomineret)
4. Kreativenergitype (fantasidomineret)
5. Analytisk energitype (logikdomineret)
6. Dedikeret energitype (passionsdomineret)
7. Praktisk energitype (handlingsdomineret)
Hver især er de enkelte energityper hele verdener, og i virkeligheden fremviser de en endnu større palet, når de udfolder sig helt. De har således et indadvendt eller introvert aspekt, et udadvendt eller ekstrovert aspekt.
De syv livsenergier og energityper
Det er dog også nødvendigt kort at beskrive energitypernes relation til det den esoteriske filosofi kalder for de syv stråler og som vi kalder for de syv livsenergier. Energipsykologien rummer nemlig så vidtstrakte perspektiver, at den sætter mennesket ind i en kosmologisk sammenhæng, der beskrives som de syv livsenergier. De syv universelle livsenergier udgør i virkeligheden essensen af alt hvad der eksisterer, de farver og levendegør hver celle og atom i alt hvad der er skabt. De er syv grundfrekvenser af den ene livsenergi og er i den esoteriske litteratur beskrevet som: Vilje/kraft, kærlighed-visdom, aktiv intelligens, skønhed, konkret viden, hengiven idealisme og skabende organisering.
Når vi omsætter de syv grundlæggende livsenergier til menneskelige forhold og energitypelæren, så fungerer de i samspil med de syv psykologiske grundfunktioner og de syv energityper .
De syv livsenergier kan nemlig beskrives som kommende indefra et spirituelt center, et kollektivt niveau hvor vi alle oplever en indre forbundethed med hinanden og eksistensen. Fra dette niveau strømmer livsenergierne gennem dels et psykologisk (psykologiske funktioner) og fysisk niveau (energityper ). Se diagrammet til højre.
Livsenergierne sætter os i kontakt med kosmos og det kollektive ubevidste, men det er via grundfunktionerne at vi kan dirigere og udfolde disse energier i bevidstheden. Når de derimod kommer til udtryk i fysisk handling, viser de sig som syv typer af adfærd (energityper ). Det er dybest set det samme vi siger, bare på forskellige niveauer. Der er med andre ord et spirituelt og kollektivt niveau (livsenergier) et psykologiske niveau (psykologiske grundfunktioner) og et fysisk niveau (energityper )
Lad os udforske den pointe.
Energitypernes psykologi
Hver energitype er en helhed i sig selv, en verden i sig selv især når den ses i sammenhæng med den psykologiske grundfunktion der står bag den. Eller den er en vinkel på livet. Tilsammen giver alle energityperne det fulde 360 graders udsyn, men de rummer – med hver deres farvning – et helhedsaspekt eller en helhedsmulighed. For bedre at give en illustration af, hvordan de enkelte energityper farver bevidstheden og især adfærden, eller rummer særlige kvaliteter, kan vi give en meget kortfattet antydning af deres adfærd, psykologi eller optik, når de enkelte energityper dominerer udpræget hos et menneske. Det bliver her kun en meget kort beskrivelse, som altid kan blive en karikatur, hvis den forsimples i for høj grad. Vi lader derfor de syv grundtoner blive slået an, men husker at de hver især behøver de seks andre for at blive harmoniserede. Som vi senere skal se, spiller integrationsarbejdet imellem dem helt naturligt en central rolle.
1. Den dynamiske type
(Bailey: vilje, kraft, Assagioli: viljestypen)
Den dynamiske energitype giver sig udtryk i en målrettet og stærk psykologisk konstitution, som er i stand til at udvise høj grad af upartiskhed og selvstændighed. Der er en tendens til at være ubunden og fokuseret på ledende principper, snarere end detaljer og lange forklaringer. Der er en robusthed og en bestemthed hos den dynamiske, som er en stor force, hvis det anvendes konstruktivt. Omvendt vil de mere umodne træk give sig udslag i egensindighed, et dominerende væsen, en utålmodig natur, der også ofte er stædig, og som ikke sjældent bliver voldsom, hvis ikke tingene går som ønsket.
Den dynamiske vil have let ved at få ledende jobs og områder som virksomhedsledelse, politik, militær, specialtrænede kampenheder, politi og brandvæsen er helt oplagte. Pionerarbejde indenfor alle jobtyper kan tyde på dynamisk dominans, ligesom en glæde med ekstremsport, kampsport og stærkt krævende, fysisk stressende situationer og opgaver, som i det hele taget fordrer initiativ og ubekymrethed ved at stå i spidsen eller være i front.
2. Den sensitive type
(Bailey: kærlighed-visdom, Assagioli: kærlighedstypen)
Når den sensitive side er dominerende hos et menneske giver det sig udslag i en indfølende og meget nænsom natur. Den sensitive har gode antenner, både emotionelt og mentalt, og er generelt meget helhedsbevidst, intuitiv og favnende. Der er noget imødekommende, venligt, tålmodigt og rart over denne energitype, som har let ved menneskelige kontakter. Den sensitive er menneskekender og har interesse i indsigt og varme relationer. Samtidig udviser den sensitive i det umodne område sentimentalitet og stærke bindinger til følelsesmæssige anliggender. Der er ofte stor frygtsomhed og overfølsomhed og ofte en manglende dømmekraft på grund af følelser og længsler.
Jobmæssigt finder man typisk de sensitive i arbejdssituationer, som har med mennesker at gøre, det være sig indenfor pædagogik, undervisning, coaching og psykologi, og i det hele taget i situationer, hvor menneskelig kontakt og gode relationer er i højsædet. De sensitive vil i studiemæssig forstand hælde til humaniora og de egner sig ofte til fx interreligiøst arbejde og omsorg, ligesom de hyppigt har let ved at beskæftige sig med metafysiske, åndsvidenskabelige og esoterisk-holistiske emner, der kombinerer forståelse og indlevelse med helhed.
3. Den mentale type
(Bailey: aktiv intelligens, Assagioli: aktiv-praktisk type)
Den mentale energitype er kendetegnet ved at være særdeles tankemæssigt aktivt, og i nogle tilfælde spejler det sig også i energisk, fysisk handling i forbindelse med planlægning og strategi. Energitypen er mentalt kreativ og frugtbar på ideer, som ofte kommer i stort antal i et travlt sind. Den mentale er meget kommunikerende mundtlig, skriftlig og i gestik. Samtidig er der en vis distance og en evne til at kunne iagttage og skifte position for at komme godt omkring en sag. Energitypen er udpræget fleksibel og bevægelig. I sit mere umodne hjørne er den mentale intellektuelt stolt, overfladisk, kan være særdeles overkritisk og manipulerende for at bevise sin egen fortræffelighed. Og så er der en klar tendens til rastløshed eller ligefrem hyperaktivitet.
Arbejdsmæssigt finder energitypen sig godt tilpas med jobs, der indeholder filosofi, forskningsteori, historie, kommunikation og gerne journalistik, marketing og reklamebranchen. Også astrologiens kompleksitet hører hjemme her og tænketanke, økonomiske og finansielle områder, arbejde som arkitekt, litteraturkritiker, IT-konsulent, softwareudvikler og computer-innovation er oplagte, ligesom det at være købmand eller indenfor handel og industri.
4. Den kreative type
(Bailey: harmoni gennem konflikt, Assagioli: kreativ- kunstnerisk type)
Den kreative energitype viser sig udpræget gennem et spontant anlagt væsen, som holder af det umiddelbare og her-og-nu-relaterede. Det er mennesker, som trives ved at improvisere og ved at have evnen til at se en sag fra begge sider. De kan være gode fredsskabere og mellempersoner, ligesom de har udprægede intuitive og kunstneriske talenter. Nogle af dem er udpræget harmonisøgende og andre er mere konfliktbevidste, men de har alle evnen til at fortolke og udtrykke, opleve modsætningernes samspil og søge balance. På den anden side kan de være stærkt svingende i humøret, udvise en markant uforudsigelighed og i det hele taget virke konfliktfikserede og splittede. De omgås ikke altid sandheden lige konsekvent og de kan lide af komfortsyge og stærkt ustabil aktivitet.
Arbejdsmæssigt finder man den indenfor områder som kunst, psykologi, design, mode, dans, gøgl, komik, skuespil og musik, ligesom de ofte kan trives med fredsmægling, tolkearbejde, psykoterapi, wellness og kropsligt forbundne discipliner, som for eksempel yogaundervisning.
5. Den analytiske type
(Bailey: konkret viden, Assagioli: videnskabelig type)
Analytikeren er dybt optaget af at udvise den yderligste saglighed og interesse i kendsgerninger, som ikke står til diskussion. Derfor er denne energitype udpræget objektiv og forholder sig nøgternt og faktuel til informationer og data, der kan øge viden og klarhed om et givent emne. Analytikeren tænker punktvist og arbejder sig metodisk gennem de empiriske data for at få utvetydig viden. Det er en logisk fremgangsmåde, og den tager sandsynligvis lang tid. Analytikeren adskiller og samler, dissekerer og konkluderer og søger sandfærdigt efter den rigtige, den korrekte viden. Omvendt kan analytikeren blive ekstremt overanalytisk og udvise en skeptisk holdning, som ofte kombineres med en følelseskold attitude. Analytikeren kan være arrogant og snæversynet og har ofte svært ved følelser og begår sig socialt kejtet.
De mange arbejdsfunktioner, som naturligt hører til denne energitype er specialist-funktioner, der enten fordyber sig som et brændglas i vidensmæssige nicher, eller som opererer med teknisk snilde i konkrete sammenhænge. Det kan være som arkæolog, astronom eller retsmediciner, eller det kan være i politiets tekniske afdeling, Analytikeren kan være kostspecialist, mekaniker, optiker, biolog, neurolog, læge, kirurg eller måske museumsinspektør.
6. Den dedikerede type
(Bailey: abstrakt idealisme, Assagioli: hengiven-idealistisk type)
Den dedikerede energitype er brændende engageret i den sag, som udfylder livshorisonten. Man vil mærke en inderlig målrettethed, hvor det er en tydelig, følelsesmæssig commitment, der er i front. Den dedikerede er målrettet, involveret, stærkt motiveret og med samme målsøgende mekanisme som analytikeren, bare med fokus i et inderligt engagement, som ikke altid er lige let at forklare rationelt. Den dedikerede er helhjertet, hengiven, trofast og meget ydmyg i forhold til sit anliggende. Det giver sig naturligvis også til kende på det umodne plan i form af en uafbalanceret, fanatisk og naiv tilgang til det brændende fikspunkt, der kan være en person, et produkt eller en ide. Den dedikerede er tilbøjelig til at være autoritetstro, overtroisk, umådeholden og dybest set urealistisk.
Hvad enten den dedikerede vender blikket indad som drømmeren, eller udad som den glødende aktivist, så vil det kunne spores i de arbejdsmæssige forhold, eller i det livskald, som anses for at være et ultimatum. Det kan være som missionær, new age religiøs, eller mere jordnært som marketingssælger af det ”bedste” produkt, eller privat udtrykt som intens hengivenhed for familie, børn eller fritidsinteressen. Det kan også være arbejde som NGO-aktivist, filantrop fx Røde Kors frivillig eller aktivist hos Greenpeace. Jobmæssigt vil det også kunne vise sig gennem arbejde som sygeplejerske, hjemmehjælper, en ansat på hospice eller i servicefunktioner, hvor man hjælper andre, fx som stewardesse, tjener eller i en ledende funktion for sundhed, sygdomspleje eller helse, oftest med fokus på omsorg og medmenneskelighed.
7. Den praktiske type
(Bailey: ceremoniel magi, orden, Assagioli: organiserende type)
Når det kommer til den praktiske energitype, så er der tale om universalisten, der er god til at kombinere alle elementer for at opnå det bedste resultat. Praktikeren er af natur koordinerende og organiserende og har sans for timing og den rette økonomiske brug af energi for at opnå de mest vidtrækkende, funktionelle resultater. Praktikeren er effektiv og et multitalent, der trækker i alle trådene for at vilje, følelse og tanke kan resultere i veludført aktivitet og manifestation. Når det mere umodne tager over, kommer det snarere til udtryk i en rutinefikseret mentalitet, som er magtorienteret, styrende og ofte også overperfektionistisk. Praktikeren kan være ekstremt materialistisk, netop fordi effektiviteten er i højsædet og det kan gå ud over den menneskelige faktor.
Arbejdsmæssigt vil vi kunne finde praktikeren i et væld af jobs, der dækker over fx lovgivningsarbejde og retsvæsen, arbejde som dirigent eller toastmaster, manager eller projektkoordinator, eller indenfor administration. Praktikeren er – udover ofte at være ”gør-det-selv-typen” – et menneske, som kan fokusere på finansvirksomhed, eller det kan fx være en flyveleder, en filminstruktør eller en økonomisk administrator.
Niveauer og dominanser
En beskrivelse, som den der netop er foretaget af de syv energityper, har naturligvis stor værdi. Men det, som for alvor giver et dybere perspektiv på energityperne, er ikke blot at vi har en dominans af en type. Det vigtige perspektiv er kendsgerningen, at vi ikke kun har en personlighedstype, men desuden også en række typer på andre niveauer end personlighedens. Vi skelner således mellem de forskellige niveauer i vores menneskelige konstitution. Vi skelner principielt mellem tre hovedniveauer i os:
1. Åndens Rummer primært Universel vilje , og det er ligeledes herfra at de syv livsenergier udgår. |
2. Sjælens Rummer primært transpersonlig kærlighed-visdom, her farves livsenergierne af denne kvalitet og udfoldes gennem sjælens energitype |
3. Personligheden Rummer primært koordineret udtryk gennem tanke, følelse og handling. Her kommer psykologiske grundfunktioner og personlighedens energityper til udfoldelse. |
Åndens domæne indbefatter en identifikation med den universelle ånd og er så langt fra den udbredte, menneskelige erfaring, at vi ikke fokuserer direkte på det i første omgang. Den vedrører de dybeste og mest spirituelle erfaringer, som er indenfor nogens rækkevidde, og det fordrer en meget modnet spiritualitet at inddrage det i energitypernes sammenhæng. Derfor er det mest på sjælens- og personlighedens område, at det er muligt at arbejde praktisk med energityperne. Forskellen mellem sjælens og personlighedens niveau handler primært om bevidsthedens vidde, hvor sjælen udtrykker det altruistiske, favnende element, mens personligheden er mere egocentrisk orienteret, indtil sjælsenergitypen tager over og mere og mere anvender personligheden som sit udtryk i verden. Sjælens bevidsthed er højere og mere vidtrækkende end personlighedens. Derfor både transcenderer og inkluderer den personlighedens behov.
Der vil således på sjælsniveauet, og på personlighedsniveauet, være en primær energitype, som de andre energityper er underordnet, efterhånden som de udvikles. Sjælsenergitypen kan med andre ord være en af de syv energityper, for selvom dens grundtone altid er kærlighed-visdom, så kan denne bevidsthed udfoldes på mange måder, fx indenfor kunst, politik, handel, religion socialt arbejde osv. Tilsvarende vil der i hver af personlighedens tre aspekter være dominanser. Billedet kommer derfor til at se således ud:
1. Sjælen (kærlighed-visdom)… En energitype dominerer
2. Personligheden (integreret udtryk)… En energitype dominerer
3. Mentalt (tankesindet)… En energitype dominerer
4. Emotionelt (følelsesnaturen)… En energitype dominerer
5. Fysisk (kroppen / vitaliteten)… En energitype dominerer
Vi får altså fem niveauer med energitypedominanser, som alle må tages i betragtning, når det mest fuldstændige billede skal fremkaldes. Sjælens eller kærligheds-visdomskvalitetens dominerende energitype er den dybeste kraft, den indre magnet eller grundtone, som reflekteres i alt det ydre, i personligheden og dens trefoldige udtryk. I diagrammet til højre svarer sjælen til essense, da den er meningen og essensen bag alt det ydre. Det er den hensigt der styrer udviklingen også selvom det ikke umiddelbart kan ses i personlighedens verden, hvis bevidstheden ikke er udviklet endnu.
Personlighedens egen grundtone har sin dominerende energitype, som sætter sig igennem, når et menneske bliver integreret i sit hverdagsjeg og samspillet mellem tanker, følelser og handling bliver rimeligt koordineret. Dette stade kendetegner det modnede menneske der er trådt i karakter i verden, individuel og målrettet. Den mentale, emotionelle og fysiske grundtone er da underlagt personlighedens.
Men alle fem dominanser spiller en rolle, når helhedsbilledet kaldes frem, og det er afklaringen af disse dominanser, som udgør det første store arbejde, når forståelsen af energityperne skal integreres. I løbet af livet vil energityperne komme gradvist til syne nedefra og op efterhånden som mennesket udvikler først fysisk selv-bevidsthed, emotionel, mental etc.
Det er ikke altid en nem proces at opspore energitypedominanserne, men det rummer nøglerne til et menneskes inderste drift og livsopgave, ligesom det giver vigtige nøgler til at forstå vores daglige færden og tendenser, når personligheden og dens iboende dominanser afklares. Derfor er afklaringsarbejdet af uvurderlig betydning og processen er indsigtsskabende i sig selv. I energipsykologiske sammenhænge arbejder vi med forskellige redskaber, der omfatter analysearbejde, voice dialogue, meditation , samtale og rollespil. (www.jivayou.com tilbyder diverse profiler der afklarer dine typer og med tilbud om opfølgende coachafklaring)
Helhedsintegration
Energitypologien baserer sig på den forståelse at alt består af syv livsenergier, der i mennesket bliver til syv energityper i udfoldet form, men fordi hver af de syv energityper har en introvert og en ekstrovert personlighedstype og en sjælstype, så opstår der 21 forskellige energityper. Vi har alle energityper i os, – men nogle er primære og andre sekundære.
Når afklaringsarbejdet omkring hvilke dominanser der eksisterer på sjæl- og personlighedsniveau skrider frem, bliver det relevant at se på, hvordan de involverede energityper opnår størst mulig balance. Hvis udgangspunktet er at hver energitype er en helhed i sig selv, så kan vi anskue deres indbyrdes relationer, og anvendelsen af det basale cirkeldiagram viser forholdene relativt enkelt:
Som det kan ses på det basale cirkeldiagram tegner der sig et billede, hvor energityperne er placeret efter deres komposition. De tre primære energitype, hvis grundkomponenter er henholdsvis vilje, følelse og tanke, danner en triangel med spidsen opad. Den fantasifulde, kreative type (4) ligger imellem den sensitive (2) og den mentale (3), fordi følelse og tanke er dens komponenter. Den analytiske logiker (5) ligger imellem den dynamiske (1) og den mentale (3) fordi vilje og tanke er dens komponenter. Og den idealistiske (6) ligger mellem den dynamiske (1) og den sensitive (2), fordi vilje og følelse er dens komponenter. Tilbage er der den praktiske (7), som ligger i midten, fordi den har både vilje, følelse og tanke som komponenter.
Ved at bruge cirkeldiagrammet kan man se hvilken energitype, der ligger længst væk fra en valgt energitype. Denne vil da udgøre den stærkeste integrerende faktor. I energipsykologien kalder vi det for integratoren. De energitype, som lægger næst længst væk, vil også være vigtige i integrationen af energitypen, og de kaldes hjælpere.
Endelig vil de nærmest liggende energityper selvfølgelig også spille en rolle i afbalanceringen af den givne energitype, og de kaldes naboer. For den syvende energitypes vedkommende gælder, så længe den ikke er transformeret, at den har alle de seks andre som naboer, hvor det især vil være 4, 5 og 6, som er vigtige, fordi 1, 2 og 3 udgør dens primære komponenter, men afbalanceringen af alle seks giver den universelle praktiker (7) dens mulighed for at finde sin bedste balance.
Hvis vi kort berører de enkelte energityper, så kan vi antyde, hvordan helhedsintegrationen kan fremmes:
1. Dynamisk helhedsintegration
Den dynamiske energityper (1) har især brug for at lære det legende, poetiske og umiddelbare fra sin primære integrator (4), det indfølende, tålmodige (2) og det tilpassende, fleksible (3) fra sine to naboer. Foruden dette er der også ting at lære fra de tre naboer (5, 6 og 7).
2. Sensitiv helhedsintegration
Den sensitive energitype (2) har især brug for at lære den logiske, metodiske skelneevne (5) fra sin primære integrator, den kraftfulde dynamik (1) og den upersonlige, strategiske sans (3) fra sine to hjælpere. Foruden dette er der også ting at lære fra de tre naboer (4, 6 og 7).
3. Mental helhedsintegration
Den mentale energitype (3) har især brug for at lære den inderlige idealisme (6) fra sin primære integrator, den målrettede beslutsomhed (1) og den kærlige empati (2) fra sine hjælpere. Foruden dette er der ting at lære fra de tre naboer (4, 5 og 7).
4. Kreativ helhedsintegration
Den kreative energitype (4) har især brug for at lære den formålsbestemte retningssans (1) fra sin primære integrator, den metodiske systematik (5) og den ufravigelige dedikation (6) fra sine to hjælpere. Foruden dette er der ting at lære fra de tre naboer (2, 3 og 7).
5. Analytisk helhedsintegration
Den analytiske energitype (5) har især brug for at lære den favnende venlighed (2) fra sin primære integrator, den legende umiddelbarhed (4) og den helhjertede idealisme (6) fra sine to hjælpere. Foruden dette er der ting at lære fra de tre naboer (1, 3 og 7).
6. Dedikeret helhedsintegration
Den dedikerede energitype (6) har især brug for at lære mental fleksibilitet og upersonlighed (3) fra sin primære integrator, humor og lethed (4) og sans for sund fornuft (5) fra sine to hjælpere. Foruden dette er der ting at lære fra de tre naboer (1, 2 og 7).
7. Praktisk helhedsintegration
Den praktiske energitype (7) har som universalisten brug for at lære af alle seks øvrige, ikke mindst legende sans (4), skelneevne (5) og helhjertethed (6), men også dybere formålsbestemthed (1), empati (2) og virkelig forståelse (3).
De konkrete situationer et menneske befinder sig i, kombineret med det samlede billede af energitypedominanser, vil naturligvis fremkalde højest individuelle integrationsprocesser, hvor de netop givne skematiseringer kun er generelle antydninger. Udforskningen af de helt konkrete udfordringer udgør arbejdsprocessen og fører til unikke opdagelser for den enkelte. For at se integrationsprocesserne for de enkelte energitype, kan vi give et eksempel med en enkelt energitype. Hvis vi siger at det drejer sig om den dynamiske energitype(1), så vil den blive sat i centrum for at integrere de seks øvrige og opnå optimal balance.
Den dynamiske energitype dominerer og er derfor i centrum. Opgaven er nu at se, hvad der især kan læres af den primære integrator (4, angivet i rødt) og de to alliancepartnere (2 og 3, angivet i gult). Endelig må der lyttes til de tre naboer (5, 6 og 7). Her kan det måske vise sig at den dynamiske (1) måske nok har brug for at løsne op og lære lethed fra den kreative (4), men at konkrete forhold indebærer at der især ligger udviklingspotentiale at hente i den mentales (3) evne til at komme grundigt omkring en sags mange sider. Det viser sig også at der er blidhed at lære fra den sensitive (2) i ganske bestemte situationer.
Dette tænkte eksempel viser bare, hvor mange variationer og opdagelser, som ligger gemt i integrationsarbejdet. Konkrete øvelser kan iværksættes, fx gennem meditation, rollespil eller samtale, hvorved processen iværksættes. Men i realiteten er mulighederne for helhedsintegrationen uden afgrænsning alt efter kompetencer og interesseområder.
Energipsykologi og dybdeperspektivet
Forståelsen af energityperne indgår i et perspektiv, som kaldes syntese, en helhedsapproach, som altid tager fire essentielle aspekter i betragtning:
Jeg, autonomi, at stå, det individuelle perspektiv.
Vi, kommunion, at rumme, det kollektive perspektiv.
Væren, identitet, at være, identitetsperspektivet.
Gøren, manifestation, at skabe, aktivitetsperspektivet.
Hvis disse fire vinkler eller aspekter holdes for øje i arbejdet med energityperne, så vil der kunne tilgodeses en virkelig helhedsbetonet dybdedimension, hvor alle væsentlige forhold tages i betragtning på alle tænkelige niveauer. Vi skal ikke her gå i detaljer med, hvordan dette kan konkretiseret og opdeles, men udelukkende formulere det som generelle spørgsmål, der kan være med til at vise retningen:
1) Jeg – autonomi: Er jeg mig selv? Hviler jeg naturligt i min autoritet?
2) Vi – relation: Hvordan relaterer jeg til andre mennesker og verden omkring mig?
3) Væren – identitet: Hvad identificerer jeg mig med? Krop, følelser, tanker, væren?
4) Gøren – skabelse: Hvad skaber jeg i mit liv? Bruger jeg mine skabende evner?
I realiteten må man operere med to klart definerbare niveauer af energityper, som vi her vil kalde de personlighedens energityper og essensens energityper. Herved tilgodeser vi ikke kun hverdagsjegets drivkræfter og motivationer. Vi åbner også for det højere perspektiv, som bringer de mest vidtrækkende, spirituelle overtoner i aktivitet. Dette muliggør også at vi ikke kun tilgodeser de umiddelbare behov, som hører personligheden til, men at vi inddrager sjælsperspektivet og den essens, som vi er her for at folde ud. Dette kan i korthed antydes i følgende oversigter, som skelner klart mellem niveauer af funktioner og mellem niveauer af motivation eller drive. I nedenstående tabel ser du et overblik over alle energityperne, deres respektive roller eller arketyper, der motivationer og drivkræfter.
Et konkret eksempel
For at illustrere, hvordan det kan fremstå for et enkelt menneskes vedkommende, så kan vi beskrive et fiktivt eksempel, som viser dynamikken og samspillet mellem de dominerende energityper. Sjælsenergitypen er en 2er (Oplyseren) og personlighedsenergitypen er en 5er (udforskeren). Disse to er de overordnede og vigtigste at afklare, når man arbejder med forståelsen af samspillet. Underordnet disse to har vi i selve personligheden den mentale energitype, som er 1 (dynamisk), den emotionelle energitype, som er 6 (dedikeret) og den fysiske energitype, som er 3 (mental).
Hvis vi antager at der er tale om et menneske, som endnu er stærkt fokuseret i sin personlighed, og derfor ikke meget åben overfor sjælsindflydelsen, så vil der være et særdeles stærkt og intenst fokus på faktuel viden, sund fornuft og logisk mentalitet. Målet vil være at efterstræbe konkret, målbar viden og med interesse i eksempelvis matematiske, tekniske eller meget specialiserede fagområder. På grund af den mentale dominans (1) vil der være tale om en meget målrettet mentalitet, som gerne satser på ét område i livet, der kan øge forståelsen. Det kunne eksempelvis være at fordybe sig i teknisk ekspertise indenfor et ganske snævert område. Den emotionelle dominans (6) forstærker det intense engagement, så det også engagerer følelserne, til tider med heftighed og koleriske udbrud, når ekspertisen udfordres kritisk, eller når personen møder helt andre synspunkter end sine egne. Den fysiske energitype (3) medfører en stor grad af bevægelighed og det kan give sig udslag i fysisk rod i omgivelserne, som på grund af det tekniske engagement ikke modtager megen opmærksomhed.
Hvis vi nu antager at dette menneske gennem kriser og erfaringer modnes til en større modtagelighed for sjælens indflydelse, så vil dens søgning rettet mod kærlighed og visdom, snarere end udelukkende faktuel, detaljeret viden, skabe en voksende konflikt mellem indre værdier og ydre engagement. På et tidspunkt kan sjælsenergitypen ikke overhøres, og det kan give sig udslag i en interesse for emner, som traditionel logik ikke omfatter, og som sproget ikke indfanger. Der kan indsnige sig en voksende interesse for spiritualitet og mystik , måske især gennem ny forskning, der viser at virkeligheden er større end det mekanistiske paradigme giver plads til. Det er også muligt at sjælsenergitypen giver sig udtryk gennem en større grad af menneskelig rummelighed, venlighed og varme, og at der kommer en interesse for at den tekniske viden må stilles i menneskehedens tjeneste, fx gennem økonomisk besparende anvendelse til fjernelse af fattigdom i udviklingslande. Hjertet bringes ind i den specialviden personen har, og ønsket om at hjælpe begynder at blande sig. Sjælsindflydelsen medfører også en opblødning af de meget intense følelser og det meget målrettede tankesind. Følelseslivet vil have lettere ved at blive fredfyldt og tankesindet åbnes for større helheder. Og kropsligt kommer der en større opmærksomhed på at tage bedre vare på sig selv og sin helse.
Eksemplet her er naturligvis kun illustrerende og der er mange forskellige muligheder for, hvordan netop denne konstellation af energityper kommer til udtryk. Det dybere perspektiv er altid at få åbnet for samspillet mellem sjæl og personlighed og påbegynde integrationsarbejdet mellem energityperne, så de bliver mere afrundede i deres udtryk.
At leve essensen vi ér gennem redskabet vi har
Integrationsarbejdet er ikke et mål i sig selv. Den afgørende faktor vil altid være, at vi dybest set er en sjæl med en essenskvalitet, som udtrykker sig gennem en personlighed eller et redskab. Vores sjælsessens fortæller os om vores dybeste værdier, motiver og drivkræfter – med andre ord om formålet med vores tilværelse, vores livsopgave. Vores personlighed er udtryksformen eller det redskab vi anvender for at realisere essensen vi er. En dyb forståelse af dette er nøglen til sand lykke, til mening i livet og til den eller de veje vi bedst kan gå gennem tilværelsens mange faser.
Vi er dybest set vores essens eller sjæl. Vi benytter vores personlighed med tanker, følelser og krop. Hvis vi glemmer det vi er, og lever som om vi er vores redskab, så er vi ikke i pagt med vores værdier og vores kurs gennem tilværelsen bliver langt fra optimal og glædesbringende. Vi mangler den uerstattelige indre fred, som kommer af, at man ved man gør det rette i rette tid og på rette sted med den rette motivation. Opdagelsen af den essentielle sjælsdominans og den tilsvarende personlighedsdominans er derfor af afgørende betydning for vores vej gennem livet og den grad af lykke og tilfredsstillelse vi oplever.
Der er stor forskel på om man essensmæssigt er leder, om man er kommunikator eller om man er forsker. Sjælsessensen er ikke anonym, som et ubeskrevet blad. Vi har alle i os en dyb drift i retning af at fuldbyrde en livsvej i overensstemmelse med vores inderste værdier. Den kreative energitype er drevet mod skønhed og harmoni, hvorimod den idealistiske energitype er drevet imod det højeste gode og tjeneste. Og selvom vi alle indeholder hele spektret, så er vores tyngdepunkter forskellige.
Derfor er opdagelsen af sjælsessensens dominerende energitype så vigtig, for den viser os vores spirituelle kompas, som ligger bagom alle ydre strukturer og omstændigheder. Det er i sidste ende et spørgsmål om at svare på hvorfor vi er her og hvad vores opgave er. På samme måde har det stor betydning at forstå hvordan vi gennemfører vores livsopgave. Og netop dette hvordan handler om måden vi agerer på. Nøglen hertil er at finde i personlighedens energitypedominans, såvel som dominanserne i det mentale, følelsesmæssige og fysiske område.
Energipsykologien som redskab
Som det fremgår af denne artikel, rummer energipsykologiens lære om energityperne en psykologi, der berører et spektrum af muligheder og egenskaber i den menneskelige konstitution. Dette spektrum af muligheder bliver optimeret ved helhedsintegration og ved den voksende forståelse af dominanserne og især sjælsessensens og personlighedens natur og indbyrdes forhold.
Men det er indlysende at der er et væld af anvendelsesmuligheder i forbindelse med indsigt i energityperne. Udover den uundværlige individuelle nytte, som naturligvis er central, kan energipsykologien bringes i anvendelse som et terapeutisk redskab. Den er et klart redskab til at forbedre forståelsen af gruppedynamikker, lederskab og teamwork og vil derfor kunne anvendes på arbejdspladser, i familier og generelt i forhold til menneskelige relationer. Forståelsen af vores forskelligheder er en del af vindingen, men gennem integrationsarbejde vil der kunne sættes en vækstproces i gang, som hjælper den enkelte i at erobre sin autenticitet og udvise integritet. (Vedrørende studier og feltarbejde omkring dette, se note 2 efter artiklen: Typestudier indenfor psykosyntese .)
Energipsykologien er således et stærkt redskab til at vi kan lære os selv at kende, og en mulig hjælp i interpersonelle forhold, hvor vi skal samarbejde med andre om fælles mål, eller ganske enkelt sameksistere. Energipsykologi-uddannelsen giver hjælpen til at facilitere disse processer og træner deltagerne i at hjælpe sig selv og andre mennesker med at afklare deres sjæls- og personlighedstypologi. I arbejdet med meditation, energetisk psykologi, rollespil, gruppedynamikker, coaching og analyser udvindes klarheden og evnen til at kunne anvende den indhøstede viden. Og vi har i særdeleshed brug for at anvende indsigter om vores egen natur, til gavn – ikke bare for os selv, men for verden.
Typestudier indenfor psykosyntese
Indenfor psykosyntesen har der været foretaget særdeles interessante feltstudier i typerne og deres relation til både individuel og kollektiv adfærd, eksempelvis foretaget af J. Scott Burd, John W. Cullen, Douglas Russel og René Fugere. Her har der været tale om blandt andet forskning og praksis omkring lederskab og teamwork og disse arbejder lægger sig tæt op ad energipsykologien hvad angår kerneforståelsen af de syv primære energityper. Det er også værd at nævne værket Åndelige Højdepunkter, Kentaur Forlag af Roberto Assagiolis elev, Piero Ferrucci. Bogen er et decideret studie i typernes psykologi med et væld af konkrete eksempler.
Kenneth Sørensens bog: Energipsykologi – Forstå dine energityper – Dit psykologiske DNA er hovedværket i dag for dem der ønsker at sætte sig ind i energipsykologien. Kan købes i webshoppen.
Søren Hauge er spirituel underviser og forfatter, uddannet magister i idéhistorie og filosofi og har gennem mange år været dybt engageret i organisatorisk arbejde og ledelse i esoteriske sammenhænge. Læs mere på www.sorenhauge.com
Gem kommentar