Forestillingsevnen betragtede Roberto Assagioli som en af de primære psykologiske funktioner. Den kan anvendes til at skabe tankebilleder, der påvirker de øvrige funktioner såsom følelser, tanker og sansninger. Det er en kombination af fantasi (følelse) og mental kreativitet der er et særdeles vigtigt redskab for det menneske der søger at opnå selvmestring. Assagioli beskriver tankebilledernes funktion således i sin tredje lov: “Ideer og billeder har en tilbøjelighed til at vække emotioner og følelser der svarer til dem.”
Denne psykologiske lov svarer til udsagnet ”som et menneske tænker, således er han”. I praksis anvendes forestillingsevnen som led i meditation på tankebilleder og i guided imagery (se denne). Den langvarige koncentration på udvalgte tankebilleder bidrager til at realisere det der tænkes på.
I Psychosynthesis beskriver Assagioli bl.a. funktionen på denne måde: “Forestillingsevnen er en funktion, der i sig selv og i et vist omfang er syntesisk, da den kan virke på flere niveauer på samme tid i form af fornemmelser, følelser, tænkning og intuition. Her inkluderes alle former for forestillinger, så som visualisering – levendegørelse eller fremkaldelse af visuelle billeder – høremæssige- følelsesmæssige og bevægelsesmæssige forestillinger og så videre.
Forestillingsevnen er det præcise udtryk for den funktion der fremkalder og skaber billeder, og den er én af de vigtigste og spontant aktive funktioner i den menneskelige psyke, både på psykens bevidste og ubevidste niveauer. Den er derfor én af de funktioner, der må kontrolleres, hvis den er usædvanlig stor eller den er splittet. Den skal også trænes, hvis den er svag, og den skal under alle omstændigheder udnyttes på grund af dens store kraft og indflydelse.
Dette forklarer, hvorfor vi i terapien inden for psykosyntesen er særligt interesseret i en regulering, udvikling og udnyttelse af forestillingsevnen. Udøvelsen af teknikken hertil er en af de bedste måder til at skabe syntese mellem de forskellige funktioner.
Fra Psykosyntese, af Roberto Assagioli oversat af Bent Christensen
« Tilbage til ordbogens index