I forhold til psykosyntesen, som har en af de mest udviklede opfattelser af viljen således som den oprindeligt blev udformet af Roberto Assagioli i hans bog Viljens Psykologi, så er valg en vigtig del af viljen. Psykosyntesen betoner at enhver bevidst viljeshandling bør indeholde seks trin: Formål, overvejelse, valg, bekræftelse, planlægning og udførelse. (læs mere under viljen).
Valget er altså en del af viljesakten og et udtryk for en bevidst eller ubevidst udvælgelse af en indre holdning eller en adfærd. Man kan principielt set træffe valg ud fra tre niveauer. Det ubevidste valg, hvor ubevidste delpersonligheder (se denne) og kræfter (fx frygt ) styrer personens valg.
Bevidste personlige valg. Her er der tale om bevidst formulerede valg på baggrund af en bevidst overvejelse. Disse valg er ofte beslutninger der vedrører et eller andet personligt mål man vil opnå.
Transpersonlige valg, her er valg der udspringer fra det Højere Selvs (se dette)niveau, altså valg foretaget på baggrund af kontakt med højere bevidsthedsnivaeuer. Disse valg vil altid indebære formål og mål der ligger ud over det personlige. Det være sig humanistiske, kreative eller religiøse mål der bidrager til menneskelivets vækst.
« Tilbage til ordbogens index